logo trimsalon beautyfur
logo trimsalon beautyfur VVTN lid

Wassen & blazen


Voor honden die extreem verharen of om sneller door een ruiperiode heen te komen gebruik ik de was- en blaasmethode.

Honden met veel onderwol, zoals bijvoorbeeld de alaska malamute en de schotse Collie komen zo zonder de vacht te manipuleren door overmatig kammen en borstelen veel beter door een ruiperiode heen, zonder dat de vacht beschadigd en het probleem verergert zoals dat de vacht helemaal dichtslaat en verklit.

Veel kammen en borstelen brengt schade toe aan de vacht. U trekt daarmee namelijk niet alleen de oude maar ook de nieuwe, jonge wol- en dekharen mee uit de haarzakjes. Vervolgens gaat de vacht een soort noodharen aanmaken die slechter van kwaliteit zijn en ook sneller uitvallen. Ook kan er een ontsteking plaatsvinden in de haarzakjes waardoor er littekenweefsel ontstaat. Dit tast de kwaliteit van de vacht aan en er kan uiteindelijk een vicieuze cirkel van verharing ontstaan: de hond blijft het hele jaar verharen. In het ergste geval, na een aantal jaren kan dit niet meer op te lossen zijn.

Daarom kan ik u de was- en blaasmethode van harte aanbevelen. Wat houdt deze in? Ik masseer de hond in met speciale shampoo. Ik laat de shampoo een 15 minuten inweken. Oude, beschadigde haren zullen zich nu volzuigen met shampoo. Bij de eerste spoeling zie ik daardoor vaak al veel haren loskomen. Dit herhaal ik nogmaals met een andere shampoo en spoel na nog eens 15 minuten weer uit. Hierna dep ik de hond handdoekdroog en blaas hem met een krachtige blazer. Hierdoor worden de oude, losse haren uit de vacht geblazen. Ik maak hierbij zo min mogelijk gebruik van kam of borstel. Na deze behandeling is de vacht van uw hond meestal zichtbaar opgeknapt en glanzend.

Het kan zijn dat een behandeling niet genoeg is. In dat geval zal ik u aanraden de behandeling liefst binnen twee weken te herhalen en soms is zelfs een derde keer nodig. De eerste twee dagen na de was- en blaasbeurt kan het verharen juist wat erger zijn doordat er nog losgeweekte haren kunnen zijn achtergebleven.

Ook kortharige honden zoals de labrador en Engelse bulldog kunnen baat hebben bij deze behandeling.

Prijzen varieren per ras/hond.

Een husky staat in bad in de trimsalon

Foto van een hond