logo trimsalon beautyfur
logo trimsalon beautyfur VVTN lid

Oren plukken


Het was jarenlang gebruikelijk om tijdens trimbeurten de haren uit de gehoorgang van de hond te plukken.

Men ging ervan uit dat de haren in de gehoorgang slecht waren omdat er niet genoeg lucht in de oren kon komen en er zo oorontsteking kon ontstaan. Dierenartsen stuurden dan ook regelmatig patiënten met oorklachten door naar trimmers om de haren uit de oren te plukken.

Maar nu is bewezen dat haren in de gehoorgang niet de oorzaak zijn van ontstekingen. Het grootste deel van oorontstekingen wordt veroorzaakt door allergische reacties.

Veterinair KNO specialist dr. Gert ter Haar en veterinair dermatologisch specialisten adviseren de haren in de oren met rust te laten. Het plukken van de haren veroorzaakt namelijk schade en verstoort het milieu in het oor. Er ontstaat ontsteking in de haarzakjes. De trilhaartjes die in de huid voor het schoonmaken van het oor moeten zorgen gaan kapot. Het gevolg is dat het oor juist extra gevoelig wordt voor infecties. Het uitplukken van oren voorkomt dus geen problemen maar verergert deze juist.

Daarom pluk ik de oren van uw hond tijdens de trimbehandeling niet meer uit. De bovenste, uitstekende en losse haren zal ik afknippen en verwijderen maar ik trek geen haren meer uit de oren van uw hond.

Het komt voor dat in ontstoken, zwaar behaarde oorgangen de dierenarts vanwege haren op oorhuid en trommelvlies dit niet goed genoeg kan bekijken. Als de dierenarts die haren er persé uit wil hebben moet die de haren er volgens de richtlijnen zelf uitplukken. Eventuele schade in de gehoorgang is dan meteen te zien en kan direct door de professional behandeld worden.

Hond met oren