logo trimsalon beautyfur
logo trimsalon beautyfur VVTN lid

Nagels knippen


Bij elke trimbeurt controleer ik de nagels van uw hond.

Hoe snel de nagels van uw hond groeien en welke vorm ze hebben is vooral afhankelijk van de aanleg en de leeftijd van de hond. Zo heeft een windhond bijvoorbeeld sneller lange nagels dan een golden retriever. Dat komt doordat de windhond lange hazenvoeten heeft en veel lichter is. Daardoor slijten de nagels van een windhond minder dan die van een hond met katvoeten (zoals de golden retriever).

Bij oudere honden verslappen de banden en pezen in de voet waardoor de nagels steeds later de grond raken en minder snel zullen slijten.

Lange nagels zullen geknipt moeten worden omdat dit een afwijkende stand van de voet kan veroorzaken. Maar andersom kan een afwijkende stand van de voet juist ook een oorzaak zijn van te lange nagels.

Ik knip de nagels met een scherpe nageltang, zonder het leven te raken. Sommige honden vinden dit vervelend maar het doet geen pijn. Mocht het nageltje toch iets bloeden, kan ik dat stelpen met een bloedstelpend middel. Zo'n bloeding is ongevaarlijk en herstelt zich altijd.

Kay de Poedel